غار شوپری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

غار شوپری یک غار مربوط به دوره ساسانیان است که در شهرستان رستم، خش مرزی، دهستان زیردو، در ۲/۱ کیلومتری غرب روستای برآفتاب زیر دو واقع شده می‌باشد. این اثر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ ایران به ثبت رسیده است.[۱]

اکتشافات[ویرایش]

غار شوپری در سال ۱۳۹۹ با همکاری یکی از محیط‌بانان شناسایی شد. شوپری در زبان مازنی به‌معنای شب‌پره یا خفاش است. حجم زیادی خفاش در این غار زندگی می‌کند و به همین دلیل شوپری نام گرفته است. این غار در سال ۱۴۰۰ تعیین حریم شد و کاوش‌ها برای لایه‌نگاری غار نیز از سال ۱۴۰۱ آغاز شده است. همچنین در سال ۱۴۰۰ بعد از تعیین حریم، این غار در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

پیدا کردن ردپای انسان در عصر پارینه‌سنگی در منطقه جنوب شرق دریای خزر از مدت‌ها پیش باستان‌شناسان ایرانی و خارجی زیادی را به این منطقه کشانده است. یکی از باستان شناسان می‌گوید:

پیش از این مشخص بود که مسیر شمال ایران یکی از مسیرهای مهاجرت انسان‌ها از اوراسیا و آسیای مرکزی بوده است؛ اما تاکنون شواهد محکمی در این زمینه وجود نداشت. این نخستین غاری است که در آن نهشته‌های دوره پارینه‌سنگی به دست آمده است.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «دانشنامهٔ تاریخ معماری و شهرسازی ایران‌شهر». وزارت راه و شهرسازی. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۶ اکتبر ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۹.